ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΙΓΓΙΡΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου του 1960. 

Ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα το 1974 με την κα Μαρούσα Ράππα στο Ελληνικό Ωδείο. 

Από το 1979 μέχρι και την αποφοίτησή του συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Νότη Μαυρουδή. Παρακολούθησε επίσης ιδιαίτερα μαθήματα θεωρητικών με καθηγητή τον Νάσο Χρονόπουλο. Το 1987 πήρε δίπλωμα κιθάρας με Άριστα παμψηφεί και χρηματικό βραβείο από το Ωδείο Αττικής. Την ίδια χρονιά πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1987 καί για τέσσερα περίπου χρόνια έκανε μαθήματα βιολοντσέλλου με την κα Φρίντεμποργκ Βαλεντή. 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής κιθάρας στην Ελλάδα και στην Γερμανία με καθηγητές όπως οι W. Lendle, R. Brightmore, R. Aussel, L. Brouwer, P. Galbraith, Κ. Κοτσιώλης, κ.ά., ερμηνείας με τον Γ. Χατζηνίκο και παλαιάς μουσικής με τον Π. Αδάμ. 

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται εμφανίσεις στην Ελληνική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, σόλο ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Παράλληλα διδάσκει κλασική κιθάρα από το 1983. 

Πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση είναι ο δίσκος «Έργα για βιολί και κιθάρα» του Χρύσανθου Μουζακίτη. 

Ο πρώτος σόλο δίσκος του κυκλοφόρησε το 2005, έχει τίτλο “Lend Your Ears to My Sorrow” και περιλαμβάνει έργα παλαιάς μουσικής, παιγμένα με επτάχορδη κιθάρα. 

Επιθυμώντας μία ιστορικά πιστότερη προσέγγιση της παλαιάς μουσικής ασχολείται από το τέλος του 2007 με το μπαρόκ λαούτο και την θεόρβη. Έχει κάνει μαθήματα λαούτου και basso continuo με τον Νίκο Παναγιωτίδη καθώς επίσης και με τους Christopher Wilson, Andrea Damiani, Paul O’Dette, Thor-Harald Johnsen, Rolf Lislevand, Eduardo Egüez και Paul Beier στην Ιταλία και στην Αυστρία. 

Από το 2011 μαζί με την Αμαλία Κουντούρη, την Ηλέκτρα Παπασιμάκη και τον Αλέξανδρο Κάλκο, έχουν δημιουργήσει το συνόλο παλαιάς μουσικής “RITORNELLO” και έχουν δώσει πολλές συναυλίες με όργανα εποχής στην Αθήνα και στην επαρχία. 

Illustration by: alexandros-ps